2017. február 22., szerda - Gerzson
Magyar Természetjáró Szövetség
termeszetjaro.hu »Oktatási Bizottság
Magyar Természetjáró Szövetség

Oktatási Bizottság

Az Oktatási és Képzési Bizottság vezetésében történt változás miatt az oldal tartalma folyamatos aktualizálás és feltöltés alatt van.

HÍREK
2015.01.15.
Frissítve: 2015.02.19.

2015-ben a Magyar Természetjáró Szövetség tagszervezetei és a vele együttműködő szervezetek a következő túravezető tanfolyamokat indították:

- Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület: bronzjelvényes gyalogos és kerékpáros, és ezüstjelvényes gyalogos
- Navigátor Debreceni Túra Klub: bronzjelvényes kerékpáros
- Szabad Tér Egyesület: síkvízi túravezető
- Túravezető Oktatók Sportegyesülete: bronzjelvényes gyalogos
valamint
- Budapesti Természetbarát Sportszövetség: bronzjelvényes gyalogos
- Heves Megyei Természetbarát Szövetség: bronzjelvényes gyalogos
- Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség: bronzjelvényes gyalogos

Részletek a szervezetek oldalain találhatók.

INFORMÁCIÓK

Tanfolyami információk, oktatási munkacsoport tevékenysége

I. Tanfolyam adatbázis:
Szeretnénk a 2015-ös évre meghirdetett MTSZ tanfolyamokat az érdeklődők informálása céljából honlapunkon megjeleníteni. Kérjük ezért, hogy azon szervezetek, amelyek ezt eddig még nem tették meg, értesítsék a Szövetséget a info@termeszetjaro.hu e-mail címen a tanfolyam megnevezésének és a szervező egyesületnek a megadásával. Köszönjük.

II. Túravezető adatbázis:
Szeretnénk adatbázist készíteni az MTSZ túravezetőkről, illetve felmérni túrázási szokásaikat, ezért kéréssel fordulunk az egyesületek túravezetőihez, hogy küldjék el – szintén a info@termeszetjaro.hu e-mail címre – azt, hogy milyen szakágban, milyen fokozatú túravezetők, és hogy az elmúlt években jellemzően mely tájegységben/folyón túráznak, évi hány túrán, összesen évi hány napot (ld. táblázat). A megyéket pedig arra a könyvtárosi feladatra kérnénk, hogy adategyeztetés céljából olvashatóan szkennelt formában küldjék el a vizsgajegyzőkönyveiket 1990-ig visszamenőleg! Köszönjük.

A kitöltendő táblázat oszlopainak fejlécében az alábbiak szerepeljenek:

Egyesület Túravezető szakág-fokozat jellemző évi hány évi összesen
neve neve (lehet több is) tájegység / folyó túra hány túranap

III. Vizsgabiztos adatbázis: Szintén kérjük a megyéket és egyesületeket, hogy küldjék el vizsgabiztosaik névsorát. Köszönjük.

...

Az oktatás témakörben jelenleg egy előkészítő munkacsoport dolgozik, célja az MTSZ oktatási és képzési rendszerének megújítása. A változtatások a 2016-os évben lépnek érvénybe. 2015-ben a tanfolyamok a jelenleg érvényben lévő szabályzat, tehát a régi rend szerint zajlanak.

A reformok célja egy olyan áttekinthető és jól kommunikálható képzési szerkezet kialakítása, amelyben a képzési szintek tartalmilag különülnek el egymástól, és amelyben pl. a túravezető képzés szakáganként tartalmazza mindazt a tudást, amelyre egy túravezetőnek szüksége van. Az egységes oktatási színvonalat központilag kiadott tematika, módszertan és hosszabb távon tananyag segítségével szeretnénk garantálni, a vizsgáztatás egységességét pedig MTSZ vizsgabiztos delegálásával.

Az új gyalogos túravezető képzésben a felújított tananyag kiterjed a digitális eszközök (GPS, TTR) használatára, az éjszakai tájékozódásra valamint a többnapos túrák, táborok szervezésére. A vizsgáztatás során a gyakorlati feladatokban a tájékozódási képesség mérése mellett a túraszervezési, csoportkezelési ismeretekről és készségekről is számot kell adni. A delegált vizsgabiztos feladata lesz a tájékozódási pálya kitűzése egy egyeztetett területen, így a vizsgázók a pontos útvonalat előre nem ismerhetik. Az írásbeli vizsgákhoz az MTSZ vizsga kérdéstárat biztosít, amelyből az aktuális kérdéseket a vizsgabiztos juttatja a helyszínre.

Az oktatási munkacsoport körülbelül havonta ülésezik. Reményeink szerint tavaszra, nyárra minden részletben megegyezünk, és elnökség elé terjeszthetjük az új szabályzatot.

MTSZ Oktatási Szakbizottság
8994 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 338 regisztrált felhasználó
 • 2 028 hírlevél előfizető
 • 308 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 96 túramozgalom
 • 2 906 túramozgalom teljesítő
 • 58 esemény
 • 2 135 megjelent cikk, hír
 • 210 belső oldal
 • 1 781 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter